klimaatfactoren

De klimaatfactoren zijn wat betreft ons in dit charmante plaatje van een troep pinguïns.  Maar ook de natuurlijk als allereerst hun kaarsrechte houding. De klimaatdoctoren heeft vooral met weerstand te maken.En eveneens de ecologie van de dier en bovendien het milieu er van.

Het leefmilieu

klimaatfactorenDe kennis van de dier soorten om vat ook die van hun morfologie maar ook hun biologie. En in nauw verband hiermee de kennis van hun leefmilieu. We kunnen onmogelijk op één enkele op de pagina een volledig over zicht geven.

De gegevens vullen elkaar echter aan.

En eveneens ons website systeem dient tenslotte een volledig geheel te vormen dieren en leefmilieu.

Bij klimaatfactoren verandering

Stel u  vooral dat er een blizzard gaat waaien waar de pinguïns zijn. Als gevolg kunnen zich dan dicht tegen elkaar aan dringen. En meeste opmerkelijke is de zogenaamde schildpad vormen tegen klimaat verandering. Waar bij de buitenste dieren regelmatig afgelost worden. Dit is een van de wijzen waar op dieren aan de koude kunnen weerstand bieden.

Klimaat zuidpool

Maar een volledige aanpassing aan het klimaat is heel iets anders. De pinguïns zo 17 soorten die wonen alle rond de zuidpoolcirkel.  Maar behalve één soort pinguïn niet. Dat op de galapages Archipel woont. Hier vinden we de wet inzake de omvang van de dieren.

Temperatuur klimaat

poolstreken en gebiedenDe keizerpinguïn meet namelijk 120 cm lengte. De Galapagospinguin bereikt slechts 50 cm lengte. Dit verschijnsel valt onder de zogenaamde Wet van Bergmann. De pinguïns kunnen in wateren van zeer verschillende temperatuur leven. Maar een belangrijke voor waarde is dat deze temperatuur in de loop van het jaar niet verschilt van temperatuur.  Ook niet meer dan 1 à 5 graden. Dit heeft te maken met het even wicht in de lichaamstemperatuur.

Klimaat seizoenen

Eveneens is elke pinguïn soort is dus gebonden aan zijn eigen water. De keizerpinguïn trekt in het najaar naar het zuiden en broedt op het pakijs. Waar hij zijn jongen groot brengt en ook in het winter seizoen van verenkleed wisselt. Hij heeft dan enorm veel voedsel tot zich genomen. Op die manier kan het dank zij zijn vetreserves lang uithouden.

Pinguin

adeliepinguin kopIn het voorjaar keert hij terug naar de volle zee. De pinguïns bezitten een soort huidplooi over de buik. Waar in zij de eieren of het jong warm houden. Deze plooi doet dienst als broed ruimte. Maar op een zeker moment zal het jong nog zwaarder wegen dan zijn ouders. Langs de Adeliekust is  een troepje pinguïns op een wandeling. Bij de pinguïns worden de jongen vaak gezamenlijk opgevoed kinderen bewaar plaatsen. Bij de keizerpinguïn worden de eieren gemeenschappelijk uitgebroed.

 

Klimaatfactoren in het bos

microklimaat-bossenHet meeste merkelijke is het microklimaat in het bos maar ook het ecologie. Er van bestaat uit Milieufactoren de omstandigheden die binnen een bepaald biotoop heersen. We kunnen twee groepen factoren onderscheiden zo als  de abiotische factoren. Die niet van de levende wezens afhangen. En ook  de biotische factoren. Die met de levende wezens in verband staan.

In de komende paragrafen zullen we deze groepen in etappes behandelen.

Klimaatfactoren

De abiotische factoren worden op hun beurt onder verdeeld in edafische factoren en klimaatfactoren. De eerste betreffen de grond of het water. Met vermelding van hun fysieke of chemische samen stelling voor elk afzonderlijk geval.

Weer in het bos

De klimaatfactoren omvatten alle begrippen die met het klimaat te maken hebben.  Zo als bij voorbeeld lichtsterkte en ook temperatuur vochtigheid. Maar ook neerslag en de  wind. Alles hangt af van de omvang van het betrokken gebied op geologisch niveau. Die zal men duidelijk onder scheid maken tussen macroklimaat.

Lichtsterkte in het bos

Dat wil zegen het klimaat in een groot gebied. Terwijl microklimaat of ook wel het klimaat op een nauwkeurig.  Vooral soms zelfs uiterst nauwkeurig aan geduide plaats. Zo als bijvoorbeeld het microklimaat onder een steen. Het microklimaat in het bos onder gaat een wijziging. Eveneens van het licht dat door het gebladerte heen dringt. We moeten rekening houden met de aanwezige boomsoorten om de variatie in de lichtsterkte vast te stellen.

Temperatuur in het bos

bossenDeze licht sterkte zal in naald wouden en ook loofwouden zeker niet dezelfde zijn van licht. En zal in de loop van het jaar sterk variëren naar mate er veel of weinig bladeren aanwezig zijn. De gemiddelde temperatuur in het bos zal altijd lager liggen. En bovendien het vochtigheid zal hoger zijn dan in de omliggende open velden. Bovendien kent het bos een zeker temperatuur verschil tussen dag en nacht. Terwijl ’s nachts is de temperatuur in het bos zachter dan in het
open veld.

De verdamping is hier gering en de wind is minder krachtig. Zo dat de lucht er altijd vochtig blijft. Natuurlijk biedt het bos een hele serie verschillende microklimaten. Zo als een open plek bezit niet hetzelfde klimaat als het onder hout langs een beekje. Hier krijgen we te maken met een combinatie van diverse factoren. In een andere pagina komen we hier op terug. Onderhout nationaal park in de Abruzzen ziet er wil uit. Als gevolg van moeilijke begaanbaar. Hoe wel de edafische factoren natuurlijk belangrijker zijn voor de planten groei. Zou het toch interessant zijn om ook voor de dieren bepaalde voor keuren te veronderstellen. Dit zou ons kunnen leiden tot een experimentele ecologie en milieu.


2 reacties op ‘klimaatfactoren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.