Mestkever

mestkever_hoopmestHet gedrag van een mestkever in de ecologie systeem. En ook het leven in het  milieu. Of wel de bionomie.

En dat betekend de leef gewoonten van de dieren en ook  de planten. Die even eens samen leven in het ecosysteem.

Een consciëntieuze mestkever die vooral wanneer hij voor zijn na geslacht zorgt.

De mestkever als pillendraaier

mestkever_hoopmestTerwijl het natuurlijk even wicht blijft altijd bestaan. Als gevolg in een ecosysteem. Waar vooral de populaties van een bepaalde gemeenschap volledig bij elkaar aan gepast zijn. Laten we even terug gaan naar de voeding wijzen. Die vooral de drie fundamentele typen zijn.

Het voedsel

mestkever_mestDe zogenaamde dreketers en dat betekend waar de mestkever thuis hoort. Die zich bovendien met uitwerpselen voeden. En die zijn vooral in gedeeld bij het type omnivoren. En dat betekend eveneens alles eters.

Biotoop

mestkeverIn een biotoop wordt op alles gelet. Zo als op dieren en ook planten.  Even eens zelfs op het schoon houden. Van de omgeving waar de dieren leven. We moeten voor al niet te licht denken. Over de gezamenlijke actie van alle organismen. Die vooral binnen een evenwichtige biocoenose is. De afbrekers maar ook de om zetters houden zich niet alleen bezig. Met de overblijfselen van dieren en ook met planten.

Maar ook bovendien met de uitwerpselen. Dit alles wordt tenslotte terug gebracht tot minerale substanties. Die bovendien opnieuw door de planten gebruikt worden. Een volgende keer zullen wij al deze verschijnselen. Van onderlinge afhankelijkheid in een biotoop behandelen.

De bionomie

Eerst moeten we met behulp van deze pagina nog iets anders bespreken. Zo als de gewoonten van bionomie. Terwijl we onder bionomie verstaan we. De studie van de wetten van het dierenrijk. Zij vormt samen met de ecologie. Die ook de ethologie gedrag leer heeft.  En een wetenschap op zich zelf. Onder deze wetenschap valt ook het gebruik hier van. Het meeste op merkelijke op de foto van de mestkever die een drek bal rolt.

Voortplanting mestkever

woestijnen_bosgebiedenVan daar dus dat de mestkever met de mest rolt. Die gaat dienen als gesloten ecologische cel. Want het wijfje gaat er haar ei in leggen. In een zorgvuldig in gericht kamertje in de mest bal. Dat vervolgens afgesloten wordt.

Onze beschouwingen zouden even kunnen stil staan bij de merkwaardige van het dier. Die heeft een voor uit zien de blik die vele dieren schijnen te bezitten. De mestkever zorgt verrassend goed voor zijn nakomelingen. Dit feit mag beslist wel even onder streept worden van het dier. Dus zelfs noemt men dit verschijnsel  gewoon instinct van de mestkever.

Heilige pillendraaier op een bal uitwerpselen.

De familie van de pillendraaiers behoren dus onder meer de Scaraboeus sacer.  Het  dier is even eens heilige pillen draaier. Die reeds in Egypte vereerd werd. En ook de Sisyphus scharfferi mest kever. De Europese pillendraaier die de zelfde gewoonten bezit. De synecologie bestudeert de onderlinge in vloed tussen de verschillende soorten. En ook de organismen binnen een zelfde gemeenschap.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.