kooldioxide

De mens zendt elk jaar 5 miljard ton kooldioxide de lucht in! Slechts de helft wordt door de natuur geresorbeerd. Zo als door groene planten en ook door de oceanen. Als gevolg dat er geen netto toename door het milieu van bossen op de aarde. Allereerst toegepaste ecologie lucht vervuiling kooldioxide de opname gaat langzaam in de bovenste laag van de oceanen.

De vervuiling van kooldioxide

 

kooldioxyde

Reeds in het begin van ons industriële tijd perk nam de lucht vervuiling een aanvang toe. Maar in de laatste jaren wordt de toestand steeds gevaarlijker. Het gehalte aan kooldioxide in onze atmosfeer is tussen 1957 en 1977 met 5 % toegenomen. Maar het einde is nog niet in zicht.

Men heeft reeds gezegd dat als het atoom onbruikbaar mocht blijken.  Dat men weer  op steenkool zou gaan gebruiken. Dit lijkt een normale gang van zaken maar we moeten niet vergeten dat het kooldioxide juist ontstaat uit de benutting van fossiele.

De bron van kooldioxide

Is zeker energiebronnen van dat wil zeggen vooral de verbranding van aardolie en ook steenkool maar ook aardgas. Dus het exploiteren van fossiele energie betekent het verhogen van het kooldioxide gehalte in de lucht. De gevolgen hier van zullen even gevaarlijk zijn als de radioactiviteit.

Het is onmogelijk om bij deze verbranding het vrijkomen van kooldioxide te begrenzen. Er bestaat geen regelaar of iets dergelijks. En hoewel dit kooldioxide een normaal bestanddeel van onze atmosferische lucht vormt. Dat eveneens mag zijn gehalte toch een zekere drempel niet overschrijden.

Opname van de kooldioxide

kooldioxide

De zee en de planten absorberen een groot deel van het kooldioxide.  En vooral de planten door fotosynthese en ook de zee door oplossing van dit gas in het water. Maar ook aan deze absorbering zijn grenzen van de vervuiling.

En we zien helaas een gevaarlijke vermindering van de bossen. En ook nog andere soorten van  water vervuiling in de oceanen. De biosfeer die alle levende wezens op aarde. En dat zijn alle verschillende delen van de aard korst omvat.

Leven kooldioxide

Het is vooral het enige mogelijke levens milieu op lange termijn. De dampkring die dit omhulsel rond onze aardbol is. een steeds bewegend fluïdum. En dat bekend  uitvloeiende stof  de fluïdum. En is eveneens een deel van de biosfeer.

Die is op de zelfde manier onmisbaar voor alle dierlijk en plantaardig leven. De twee andere delen van de biosfeer zijn de lithosfeer de continenten. En de hydrosfeer de oceanen. Maar de atmosfeer is het allerbelangrijkst zo zonder haar is elk leven onmogelijk.

Op de lijst van stoffen die de atmosfeer vervuilen staan onder meer de organische stoffen. En natuurlijk of synthetisch die door de chemische industrie voort gebracht worden . Maar we mogen niet vergeten dat het kooldioxide ook afkomstig is van de ademhaling van alle levende wezens.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.