Bastkevers

Familie bastkevers

Bastkevers biologie van de voortplanting. De bastkevers besteden grote zorg aan hun broedsel. Maar zijn kennen verschillende methoden om hun larven te beschermen en te voeden. Maar vooral de ecologie van boom en dier kiezen de specifieke geur van een boom. Of struik om daarin een nest te bouwen.

Familie bastkevers

Bastkevers

Een indeling van alle Bastkevers zou enkele van deze pagina in beslag nemen. We gaan daarom maar één familie de Bastkevers. Die behorend tot de grote groep der Rhynchophora. Dit zijn de kevers die hun larven in het hout of onder de schors van zieke bomen aanbrengen. De naam van de Boekdrukker (Ips typographus) komt dan onmiddellijk in ons op.

Eitjes van  bastkevers

Hij legt zijn eitjes in de schors van sparren bomen. Het mannetje maakt bijvoorbeeld eerst een gang in het hout. Die hij tenslotte verbreedt tot een soort bruidskamer. Waar hij verschillende wijfjes ontvangt. Deze wijfjes knagen op hun beurt de bast van de boom kapot. Een wijfje legt 60 eitjes. De ontwikkeling van het ei tot een volwassen insect duurt slechts zes tot tien weken

Gangen in boom schors

Terwijl vormen hier verticale gangen met nissen in de boom. Waarin zij telkens één eitje deponeren. Het mannetje zorgt voor de ontruiming van de gangen. Tenslotte beginnen ook de larven te werken aan horizontale gangen. Met elk dus een larvenkamer.

Naam

De Bastkevers die door de wetenschapsmensen de Scolytidae of Ipidae genoemd. Worden overal ter wereld gevonden.  En ook zelfs in berg gebieden.

Verwijderen van de kevers

De schors van aangetaste bomen wordt verwijderd maar ook verbrand. Meestal behoudt men enkele een lok bomen. Die dan vooral nauwkeurig in het oog gehouden worden. Tegenwoordig worden de bastkevers met chemische middelen bestreden.

De soort kevers

De Pirygenes chalcographus Graveerkever is een parasiet op de spar maakt stervormige gangen. De vorm van de broed cellen en ook de inrichting van de gangen verschilt bij elke bastkever soort. Alleen een specialist kan het zonder het insect zien. Die kan zeggen met welk soort we bijvoorbeeld te maken hebben.

De Ips curvidens  kever leeft op de spar. De Ips sexdentatus kever op
de den. In de groep van de Rhynchophora kunnen we nog noemen de eikebladroller.  Maar ook de hazelaarbladroller en ook de appelbloesemkever. De grote dennensnuilkever en tenslotte de berkebladroller. Alle behorend tot de familie der Curculionidae of Snuitkevers. Deze groep omvat nog drie andere families de Anthibidae. De Platypodidae en de Brenthidae. Zij bezitten elk een eigen specialiteit.

ZIE OOK

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eenelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen.  De Vogels behoren tot de klasse Aves. Maar er zijn ook niet vliegende vogels klasse. Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.