VliegenvangertjeDe vliegenvangertje is een vleesetende planten. Het vliegenvangertje is een actieve plant. Deze vleesetende plant vertegenwoordigt het type van de dicht klappen van de blad schijf. Hij is verwant met de Zonnedauw. Maar die groeit in de Amerikaanse staat Carolina.  De Vliegenvangertje en de Latijnse naam Dionaea muscipuJa met open en gesloten blad schijven.

De soort plant

Vliegenvangertje

En eveneens uit sluitend in veenachtige moerassen al daar. Het mechanisme van deze plant kan wel vergeleken worden met dat van de kleinere Aldrovandiavesiculosa. Die in onze streken groeit en enig in zijn soort is. De vliegenvanger heeft namelijk gevoelige bladeren die zich kunnen dicht vouwen. Wij noemen dit de seismonastie.

De aanraking vliegenvangertje

Dit is de snelle beweging van een plantaardig orgaan als reactie op een schok of een aanraking. Nu begrijpen we ook beter de uit drukking van actieve of wel de mechanische val. Die dus een beweging van de plant in houdt.  Dus in tegen stelling tot de passieve vallen.

Zo als kleef stof en holten. Er bestaan overigens planten die beide methoden toepassen. De twee helften van de blad schijf zijn lob vorming. De steel is breed en plat van de plant. Wanneer hun voel haren beroerd worden door aanraking of door een chemisch opwekkende stof. 

Als gevolg vouwen deze twee helften rond de middelste blad nerf dicht. Als opmerkelijke een soort scharnieren. De getande blad rand vormt een raster om het voedsel binnen te halen. Zo dat ontsnapping onmogelijk is.

De spijsvertering vliegenvangertje

Op de bovenzijde van het blad bevinden zich spijsverteringsklieren. Die dus een chemische stof uitscheiden voor het verteren van het insect en tenslotte blijft alleen wat chitine pantser stof over. Waarschijnlijk gebruikt de plant deze stikstof rijke voeding als een soort aan vulling.

Omdat zij juist op stikstof arme grond groeit. De kwestie van de spijsvertering van deze vleesetende planten zal aanleiding zijn tot een speciale studie over de werking van de enzymen. Overigens schijnt deze extra voeding niet geheel onontbeerlijk te zijn. Het is moeilijk om het belang van deze voeding precies vast te stellen.

De plant is ongeveer 15 cm hoog. Het blad is aan belde kanten voor zien van ruwe haren. De voel haren bevinden zich in de middelste zone. Wanneer het Insect deze voel haren raak. Als gevolg sluit het blad zich. Het blijft ten minste tien dagen gesloten. Dit val mechanisme functioneert slechts enkele malen.

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen. De KLASSE MAMMALIA de ZOOGDIEREN zo als de soorten van de  snaveldieren maar ook de buideldieren en de  vleermuizen.  Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip. Of kijk naar het overzicht van vogels in niveau van de orden.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.