Microklimaat

De microklimaat in het bos van het functie van leven de wezens. Zo als de klimaat factoren van het bos. En voor al de ecologie wetten. Die dus het even wicht in de natuur  milieu beschermen.  Het is van groot belang de wetten van het bos. Omdat microklimaat veroorzaakt begroei in de bossen.

Microklimaat biotoop

Microklimaat in de bossen

De omstandigheden die binnen een bepaald biotoop heersen. We kunnen twee groepen factoren onder scheiden. Zo als de abiotische factoren. Die dus niet van de levende wezens af hangen. Maar ook de biotische factoren. Die  vooral met de levende wezens in verband staan.

Microklimaat bos

We zullen op de pagina deze groepen in etappes behandelen. De abiotische factoren worden op hun beurt onder verdeeld in edafische factoren. Dat betekend bodem eigenschappen. Ook wel bodem kunde van het bos. Maar ook de klimaat factoren. De eerste betreffen de grond maar ook het water van het bos. Met eveneens vermelding van hun fysieke of chemische samen stelling van de bodem. Voor elk afzonderlijk geval van de bos bodem.

De klimaatfactoren

De om vatten alle begrippen die met het klimaat te maken hebben. Ook vooral de  lichtsterkte en ook de temperatuur. En eveneens de vochtigheid en neerslag en ook wind. Alles hangt af van de omvang van het betrokken gebied. Op de ecologisch niveau zal men duidelijk onder scheid maken tussen macro klimaat.

Het microklimaat

Dat wil zegen dat het klimaat in een groot gebied even eens een micro klimaat is. Of wel het klimaat op een nauw keurig plaats. Soms zelfs uiterst nauw keurig aan geduide plaats. Bijvoorbeeld het microklimaat onder een steen.

Milieufactoren

Het microklimaat verschijning in het bos onder gaat een wijziging van het licht dat door het gebladerte heen dringt. We moeten rekening houden met de aanwezige boom soorten om de variatie in de licht sterkte vast te stellen. Deze licht sterkte zal in naald wouden en loof wouden zeker niet de zelfde zijn. En zal in de loop van het jaar sterk variëren. Naar mate er veel of weinig bladeren aanwezig zijn.

De temperatuur in het bos

De gemiddelde temperatuur in het bos zal altijd lager liggen onder de bomen. En de vochtigheid zal hoger zijn dan in de omliggende open velden. Bovendien kent het bos een zeker temperatuur. Die verschillen tussen dag en nacht. Maar ’s Nachts is de temperatuur in het bos zachter dan in het open veld.

De verdamping is hier gering en de wind is minder krachtig. Zo dat de lucht er altijd vochtig blijft.  Bovendien is het natuurlijk biedt het bos een hele serie verschillende microklimaten. Die vooral een open plek bezit niet het zelfde klimaat. Zo als het onder hout langs een beekje. Hier krijgen we te maken met een combinatie van diverse factoren. In een andere pagina komen we hier op terug.

Hoe wel de bodem eigenschappen een factoren natuurlijk belangrijker zijn voor de planten groei. Het zou dus toch interessant zijn om ook voor al voor de dieren bepaalde voor keuren te veronderstellen. Dit zou ons kunnen leiden tot een experimentele ecologie.


3 reacties op ‘Microklimaat

  1. Pingback: Nephila | Insekten
  2. Pingback: Zakspin | Insekten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.